St. Maarten

St. Maarten

   Pictures

 

 

Sinds 4000 v. Chr is het eiland bewoond, sinds ca. 800 door de Arowakken-indianen.In de 14e eeuwkwamen de Carib-indianen, die veel oorlogszuchtiger waren en mogelijk aan kannibalismededen. Zij noemden het eiland Soualiga(Zouteiland).

Het eiland zou op 11 november(Sint-Maarten) 1493door Columbusontdekt zijn. De Spanjaardenlieten het eiland aanvankelijk met rust. Rond 1630 vestigden zich er Fransen en Nederlanders, vooral vanwege het aanwezige zout, maar zij werden door de Spanjaarden verdreven. Pas in 1644 gaven de Spanjaarden hun rechten op.

Op 23 maart 1648 tekenden het koninkrijk Frankrijken de Republiek der 

Zeven Verenigde Nederlandeneen overeenkomst (Verdrag van Concordia), waarbij het eiland ge

deeld werd. Pas in 1817 werd deze overeenkomst definitief; het eiland was toen al ongeveer 16 keer van eigenaar verwisseld.

Sint Maarten ligt in een gebied dat kwetsbaar is voor orkanen. Zo werd Sint Maarten in 1995 zwaar getroffen door orkaan Luis, die grote schade aan het eiland berokkende.

Op 6 september 2017 werd het eiland getroffen door orkaan Irma. Deze was van de zwaarste categorie (5) en richtte opnieuw zware schade aan op het eiland, waarbij er meerdere doden en gewonden vielen. Er zijn bij elkaar vier doden gevallen door orkaan Irma.

goedd01

Reacties zijn gesloten.

Copyright © 2018 Dennis Goedhoop. Alle rechten voorbehouden

error: Content is protected !!